ADHD medicinering: varför (inte)? 8 maj 2017

ADHD medicinering: varför (inte)? 8 maj 2017

medicin

Det är många som har frågor kring medicinering vid ADHD. Därför bjuder vi in till en medicinkväll där Anna Wiklund, överläkare och vd vid Prima Barn- och vuxenpsykiatri i Haninge och Jenny Ström, föreläsare och konsult inom neuropsykiatri kommer att berätta om medicinering och svara på frågor. (VardagsTaktik)

Vi kommer prata om följande mediciner:
AD/HD-mediciner, som t.ex. Concerta, Ritalin, Medikinet, Equasym, Elvanse, Strattera mfl.
SSRI, antidepressiva mediciner, som t ex Cipramil, Cipralex mfl.
Sömnmedicinering, som t ex Melatonin, Circadin mfl.

Vi kommer också att prata om andra saker som:
Medicindosetter, med eller utan påminnelse
Hur kommer man ihåg sin medicin? Vad händer om jag eller mitt barn missar?

Har du något du går och funderar på – kom och fråga!
Anna har den medicinska kompetensen och Jenny har stor erfarenhet av hur det fungerar i praktiken – Hon har själv provat olika kombinationer under de senaste 15 åren, hon har också erfarenhet av sina barns medicinering (13-26 år)

Vi hoppas du kommer. Det här är en möjlighet att få ställa den där frågan du går och funderar över. Vi vill gärna hjälpa så många som möjligt och visa på olika sätt att tänka kring medicinering.

Anmälan görs här till kontakt@attention-haninge.se eller på Facebook

Paneldiskussion, Hemmasittare

“Hemmasittare” – Paneldiskussion arrangerad av Attention Haninge. 2016-11-17

Attention Haninge har för andra året i rad annordnat en paneldiskussion tillsammans med ABF Södertörn i ämnet “hemmasittare” eller olovlig skolfrånvaro samt unga vuxna utan sysselsättning, även denna gång var det en bra uppslupning av politiker och tjänstemän från kommunen.

Målsättningen är att bevaka för vår målgrupp inom Attentions Haninge säkerställs rätt stöd för att kunna studera och komma ut på arbetsmarknaden.

Riksförbundet Attention fanns även på plats och var även dom nöjda med prestationen för våra barn och ungdommar som antingen sitter i ett utanförskap eller riskerar att hamna där.

Under 2016 annornade även Attention Haninge en inspiartionsföreläsning för komunens tjänstemän och politiker, där nationalekonomen Ingvar Nillson kom och föreläste om dom ekonomiska följderna av att inte ge rätt stöd i tid.

Ansvarig i arbetet var vår ordförande som arbetet länge inom kommunen i frågan, Lotta Pilarp (lotta@attention-haninge.se)

Intressant paneldebatt om hemmasittare

Detta är en dokumenterad film på den kväll den 17/11-2015 som i samverkan mellan Attention Haninge och ABF Södertörn drog många föräldrar med politiker och tjänstemän i Haninge för att diskutera ämnet Hemmasittare i Haninge samt vad man kan göra för att lösa problematiken runt om Kvällen arrangerades av ABF Södertörn (Per Ryhd) samt Attention Haninge (Lotta Pilarp) I panelen satt nämdeordföranden för:

Grund och förskola = Maria Fägersten
Gymnasie och utbildningsnämnd = Anders Nordlund
Socialnämnden Petri Salonen
Från Utbildningsförvaltninge
Tommy Södergren enhetschef för bla Närvaroteamet
Patrik Lönn chef för centraltstudiestöd
Samt representat för Attention Haninge (projektledare Hemmasittare)
Min uppfattning av denna kväll är god och jag har stora förhoppningar att Haninge kommun nu tar rejält i frågan ang hemmasittare samt kallar projektledaren för projektet samt andra kunniga inom Attention Haninge för vidare samarbete. sedan kommer denna kväll leda till ett antal arbetsgrupper som arbetar fram förslag till komunledningen för vidare arbete samt beslut som gynnar hemmasittare i Haninge och det är ett projekt i samarbete mellan Attention Haninge samt ABF Södertörn som pågår hela den politiska mandatperioden och Lotta Pilarp kommer att leda minst 2 av dessa arbetsgrupper och ser med stor entuiasm fram mot denna utveckling som kommer leda till att våra barn samt ungdomar med NPF som inte fått rätt hjälp och sitter hemma utan lösning nu kan få möjligheten att få lösningar som ger förändringar för livet dvs vägen tillbaka
Det kommer en fortsättning med uppföljande paneldiskussion i ämnet för att få veta hur långt kommunen kommit i sitt arbete i frågan, klart nu är att det finns en bra organisation för hemmasittare upp till skolpliktig ålder men att önskemålet är starkt från Attention Haninges projektledare i ämnet att få till stånd en lösning för ungdomar från 16 år och uppåt Frågor besvaras gärna av ansvarig i projektet.
Lotta Pilarp /Attention Haninge

Temakväll hemmasittare

Paneldebatt ang hemmasittare 17 nov kl 18 Haninge Kulturhus

Varmt välkomna till en öppen diskussionskväll i samarbete mellan ABF Södertörn och Attention Haninge

Denna öppna paneldebatt innehåller temat ”hemmasittare” och hur vi kan hjälpa till att finna lösningar. Vi diskuterar tillsammans med politiker samt tjänstemän.


panel
Målgruppen vi i första hand vänder oss till är

  • Anhöriga till hemmasittare
  • Hemmasittare
  • Oroliga föräldrar med en jobbig skolsituation för sitt/sina barn
  • Personer som direkt eller indirekt arbetar eller kommer i kontakt med barn samt ungdomar med NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar)


Naturligtvis så är alla varmt välkomna att ta del av diskussionen samt ställa frågor till panelen

Panelen äger rum Tisdagen den 17 november kl 18.00 i Haninge Kulturhus

Läs mer på Facebook!

// Lotta Pilarp, Attention Haninge

Vi gör skillnad för häktade och intagna!

Telefonen ringer. Det är söndag och eftersom jag driver eget företag sitter jag och jobbar lite. Det är med viss tveksamhet jag svarar – telefonsamtal brukar ta tid, och just nu behöver jag faktiskt jobba med administrativa saker både för företaget och för Attention.

När jag väl förstår vad det handlar om är jag glad att jag svarade ändå. Det är en person som sitter i fängelse som bett att få ringa till mig. Jag diskuterar med anstalten och de meddelar att han får tio minuter för ett samtal med mig. Givetvis svarar jag ja, det måste vara något viktigt som gör att personen absolut vill prata med mig. Jag förstår också utifrån anstaltens säkerhetsklassning att det här troligen är ett av bara några få eller till och med det enda telefonsamtalet som personen får göra den här veckan. Och det ringer han till mig!

Fångat-löv-300x236

Det visar sig vara en person som träffat oss i besöksverksamheten för över ett år sedan. Jag kan omöjligt komma ihåg alla som vi träffat, men jag har ändå en idé om vem personen är. Jag ställer frågor: Vad heter du?, Vad har du för diagnos?, Vad är problemet?, Vad behöver du just nu?. Det visar sig att personen har fått större förståelse för sig själv och sina egna svårigheter, utifrån den diagnos han har fått. Nu är han upprörd över att inte bli bemött på ett bra sätt och vill ha hjälp med att förklara för kriminalvården vad som behövs.

I det läget (kom ihåg att det här är en person med NPF, ett neuropsykiatrisk funktionshinder, som gör att man kan ha problem med att komma ihåg vem man träffat och var, namn och ansikten etc) kommer han på att det nog vore bra att ringa till Attention eftersom de förstår och vet vad som behövs. De kan ge råd. Han kom ihåg MITT namn och vill prata med MIG!

Vi kan inte lösa problemet på tio minuter, men vi får en kontakt. Jag har fått namnet på personen, vilken anstalt det gäller (det är inte en av dem som vi besöker idag) och jag kommer att gå vidare med det. Först och främst ska vi försöka träffa personen och prata vidare. Det kanske får bli på helt ideell bas, eftersom vi inte har någon verksamhet på den här anstalten. Det spelar ingen roll – vi skramlar ihop till bensinpengar och tar av vår tid: för det här är så viktigt!

Jag lägger på luren med orden: ”Kom ihåg att du är värd ett bra liv!”

Jag hoppas att personen i andra änden verkligen tar med sig det. Jag blir sittande med tårarna rinnande. Det låter galet, men det var precis vad jag behövde i den här stunden: jag har suttit i flera timmar med att skriva bidragsansökningar till vår Besöksverksamhet ute på kriminalvårdsanstalterna. Jag har läst utredningar, har sammanställt vad vi gör och vad vi vill göra – och vad anstalterna vill ha av oss och försökt formulera det till en ansökan med budget och timmar. Jag var så trött och nästan i färd att strunta i alltihopa.

Men precis då kom det här telefonsamtalet. Någon som genom oss fått en självinsikt, förstått att han behöver vissa saker och framför allt: behöver hjälp med vissa saker. Och ber om hjälp! Det är stort för någon som hamnat så långt utanför samhället som man kan komma!

Jag kan konstatera: Vi gör skillnad! Vi gör en enorm skillnad!

Det är inte bara internerna som noterar att vi gör skillnad – även kriminalvårdsanstalterna har fått upp ögonen för vår verksamhet. Flera nya verksamheter har hört av sig och vill att vi besöker även dem. Därför behöver vi bli fler! Är du intresserad av att vara en av dem som gör skillnad – hör av dig till mig, så berättar jag hur det går till. info@jennystrom.com

Jenny Ström
Ordförande och ansvarig för besöksverksamheten

ATTENTION LOGGA